Náš blog

Weby pre mobilné zariadenia - responsive design alebo mobilná verzia?

02.07.2014 | Miroslav Urbánek

V dnešnej dobe, kedy stále rastie počet prístupov na web cez mobilné telefóny a tablety, sa stretávame s pojmami responsive design a mobilné verzie webových stránok. Aký je medzi nimi rozdiel a čo vlastne znamenajú?

Cieľom responsive designu je zjednodušiť prehliadanie webových stránok zo zariadení s menším rozlíšením (alebo menšou veľkosťou displeja) a zároveň šetriť dáta prenášané z internetu. Tým dochádza k urýchleniu prehliadanie webu.

Stránky s responsive designom automaticky detekujú veľkosť a orientáciu obrazovky návštevníka a podľa toho sa mení rozloženie prvkov. Elementy na stránke nemajú pevné rozmery, ale počítajú sa percentuálne vzhľadom k veľkosti obrazovky či displeja.

U responsive designu definujeme zlomové body, čo je rozmer, v ktorom sa jedno rozloženie mení na druhé. Zvyčajne sa definujú minimálne dva zlomové body - veľkosť typická pre tablety a veľkosť typická pre mobilné telefóny.

Z hľadiska kódovania takého webu je štruktúra vždy rovnaká, len sa mení či špecifikuje predpis pre vzhľad, ktorý sa vo zlomových bodoch načítava. To je hlavný rozdiel od mobilnej verzie webových stránok.

U mobilnej verzie webu sa vytvára úplne nová štruktúra, optimalizovaná pre mobilné zariadenia. Nie sú tu žiadne zlomové body, načítanie webu nie je závislé na veľkosti displeja. Načítanie zabezpečuje skript, ktorý detekuje mobilné zariadenia a automaticky načíta mobilnú verziu. Mobilná verzia štandardne beží na subdoméne m.domena.cz.

Dobrým príkladom je vyhľadávací portál seznam.cz, ktorý predtým mal svoju mobilnú verziu na subdoméne m.seznam.cz. Dnes už ale nič podobné neexistuje, pretože Seznam je responzívny - náročky si vyskúšajte meniť veľkosť okna a sledujte zmeny vo vzhľade stránok.

Ktoré riešenie je pre vás lepšie (alebo či vôbec potrebujete svoje stránky optimalizovať pre mobilné zariadenia) môžete zistiť použitím rôznych analytických nástrojov. Z tých vyčítate, z akých zariadení užívatelia na váš web pristupujú a či je nutné sa týmto užívateľom prispôsobiť.

ZPĚT Chci technická řešení


Miroslav Urbánek

Notice: Undefined index: position_sk in /var/www/impnet.sk/data/www/impnet.sk/class/Blog.class.php on line 731

Notice: Undefined index: position in /var/www/impnet.sk/data/www/impnet.sk/class/Blog.class.php on line 731
email: miroslav.urbanek@impnet.cz

Mirek je našim prostredníkom medzi svetom smrteľníkov a svetom programátorov. Rieši s vami všetky technické aspekty webstránok, na telefóne ho zastihnete i vo večerných hodinách alebo i cez víkend.

Co dalšího píšu?



Notice: Undefined variable: i in /var/www/impnet.sk/data/www/impnet.sk/class/Blog.class.php on line 753

Notice: Undefined variable: subpagelist in /var/www/impnet.sk/data/www/impnet.sk/class/Blog.class.php on line 756

Notice: Undefined variable: uvod in /var/www/impnet.sk/data/www/impnet.sk/class/Blog.class.php on line 758

POP3 vs. IMAP. Ktorý protokol je lepší?

28.11.2014 | Miroslav Urbánek
V dnešnej dobe, kedy stále rastie počet prístupov na web cez mobilné telefóny a tablety, sa stretávame s pojmami responsive design a mobilné verzie webových stránok. Aký je medzi nimi rozdiel a čo vlastne znamenajú?

Notice: Undefined variable: subpagelist in /var/www/impnet.sk/data/www/impnet.sk/class/Blog.class.php on line 794

Sme hrdými držiteľmi týchto certifikátov