Náš blog

Ako odhaliť podvodný e-mail?

07.11.2019 | Petr Zaoral

Možno okolo vás už preleteli pojmy ako Phishing alebo Hoax. Koniec koncov o nich píšu v každom treťom článku, ktorý sa zaoberá bezpečnosťou v IT svete. Avšak jedna zákerná vec príliš v povedomí nie je.

Odmena za úspech? Falošný e-mail môže poslať každý

S obľubou svojim študentom ukazujem e-mail, v ktorom ma prezident republiky pozýva na udeľovanie medaily za zásluhy. Odosielateľom je prezident@vlada.cz a správa sa tvári vcelku dôveryhodne. O to viac sú prekvapení, keď im ukážem internetový formulár, kde jednoducho vyplníte adresu, meno odosielateľa, e-mail príjemcu, text a jedným tlačidlom všetko odošlete. Ako je banálne a jednoduché poslať e-mail ako niekto iný.

Bezpečnosť e-mailovej schránky

E-mailová služba nie je prvotne koncipovaná ako bezpečný kanál. Môžeme mu teda dôverovať? Väčšina študentov krúti hlavou, ale ja tvrdím, že môžeme. Nie je totiž e-mail ako e-mail.

Existujú samozrejme ochrany a postupy, ako podvodné správy rozoznať. Sú implementované v kvalitných hostingových službách, ktoré obsluhujú profesionáli. Potom sa vám bude u správ objavovať varovanie typu SPF, DKIM, DNSBL a vy budete prinajmenšom vedieť, že je niečo v neporiadku a musíte byť veľmi obozretný.

Nepodceňujte výber mailhostingu

Pokiaľ máte v pláne e-mail skutočne používať, spoliehať sa na neho, dôverovať jeho obsahu a prílohám, dajte si na výbere mailhostingu poriadne záležať.

V čom spočíva to najväčšie nebezpečenstvo? Stačí nemať nastavenú šifrovanú komunikáciu – e-mail je potom možné pomerne jednoducho odpočuť, poprípade vymeniť priloženú faktúru za podvrhnutú.

Ak túžite po dobrodružstve, nie je nič jednoduchšie, než začať podnikať s freemailom. Potom ale veľa šťastia vo svete jednotiek a núl.

ZPĚT Chci technická řešení


Petr Zaoral

Notice: Undefined index: position_sk in /var/www/impnet.sk/data/www/impnet.sk/class/Blog.class.php on line 731

Notice: Undefined index: position in /var/www/impnet.sk/data/www/impnet.sk/class/Blog.class.php on line 731
email: petr.zaoral@impnet.cz

Peter sa v odbore internetovej bezpečnosti pohybuje už niečo vyše 10 rokov a za tú dobu pomohol zachrániť tisíce zavírovaných. Teraz sa stará o internetovú bezpečnosť i u nás, v IMP net.

Co dalšího píšu?



Notice: Undefined variable: i in /var/www/impnet.sk/data/www/impnet.sk/class/Blog.class.php on line 753

Notice: Undefined variable: subpagelist in /var/www/impnet.sk/data/www/impnet.sk/class/Blog.class.php on line 756

Notice: Undefined variable: uvod in /var/www/impnet.sk/data/www/impnet.sk/class/Blog.class.php on line 758

Prečo fungujú podvodné e-maily? Neustále sme dôverčiví

07.12.2018 | Petr Zaoral
Nie je snáď užívateľa internetu, ktorý sa nestretol s e-mailami ponúkajúcimi nekončiacu nočnú vášeň alebo zaručené investície. Podľa štatistík je viac než 80 % všetkej komunikácie nevyžiadaná reklama, respektíve SPAM. Avšak existujú aj zákernejšie správy. Ako ich rozoznať?

Notice: Undefined variable: subpagelist in /var/www/impnet.sk/data/www/impnet.sk/class/Blog.class.php on line 794

Sme hrdými držiteľmi týchto certifikátov