Náš blog

Ako veľmi ma nebavia klišé. Používate ich?

Keď sledujem televíziu a vo filme zrazu začne pršať, vždycky si hovorím ach jaj, teraz zase príde hádka alebo dramatická scéna. A ono skutočne. Zaručene mi dokáže skaziť deň, keď herečky v kinách utekajú pred zloduchmi pohodlne na ihličkách a utečú im. A niečo podobné platí v marketingu. Keď poviete, že ponúkate komplexné služby, tak ste sa z tých ihličiek práve zrútili.

Všetci sa snažíme, aby naše reklamné texty a claimy vzbudili pozornosť, rezonovali zákazníkovi v hlave a nakoniec spôsobili telekinéziu a samy vytiahli kreditku z peňaženky. S našou krásnou češtinou to ide jednoducho, čo vieme už zo strednej školy a čítania Čapkových poviedok. V hlave nám zúri búrka metafor a prirovnaní a niekedy je tak silná, že skončíme u nepekných klišé. Keďže s kolegami v práci sa vždy podobným nešvárom smejeme, tie najlepšie sme pre vás nazhromaždili. Aby ste sa zasmiali, ale možno aj poučili.

#1 Individuálny prístup

Ku každému zákazníkovi pristupujeme individuálne. Preklientsky prístup. Samozrejmosťou je individuálny prístup... Znie vám to povedome? Keď vidím v reklame alebo na webových stránkach 100 % individuálny prístup, vstávajú mi z toho vlasy na hlave. To je predsa úplne zbytočná fráza. Paradoxom je, že som to zazrela napríklad aj na webe kozmetického a masážneho salónu, kde predpokladám, že ma budú masírovať podľa mojich potrieb a nie podľa potrieb šampióna v boxe. Aký iný prístup by ste pri predaji služby mali mať?

#2 Komplexné služby

Ponúkate komplexné služby? A čo teda presne robíte? Ak sa práve chystáte doplniť niečo ako komplexné služby v oblasti technických riešení webov alebo komplexné služby v starostlivosti o zákazníka, tak vás zarazím. Nikdy tento výraz nepoužívajte! Radšej tie služby vymenujte. Pokiaľ si mám u vás niečo kúpiť, tak chcem vedieť čo. A nie, že je to komplexná služba. V našej kancelárii vyvolávajú komplexné služby asi najväčší chichot...

#3 Tu nájdete to, čo hľadáte

Skvelé. Takže na svojom e-shope predávate okrem topánok aj ružové poníky a nápoj lásky? Alebo ako viete, čo hľadám? Keď idem na e-shop, tak viem, čo hľadám, a chcem to čo najrýchlejšie nájsť. A ak chcete, aby som si prikúpila ešte niečo, povedzte mi radšej, že to nevyhnutne potrebujem a prečo. Potom vyťahujem kreditku. Takže buďte na e-shope priami a hovorte jasne, žiadne čáry máry okolo produktu.

#4 Profesionálny prístup

Profesionálny prístup a snaha maximálne vyhovieť klientovi. Zakladáme si na profesionálnom prístupe ku klientom. Au, au, au a ešte raz au. Čo znamená profesionálny prístup? Že za to klient riadne zaplatí? To mu vravieť nemusíte, to už vie. Ak mu chcete naznačiť, že vaše služby sú na úrovni, tak radšej pridajte nejakú štatistiku, napríklad koľko klientov už ste obslúžili, koľko ukončených projektov máte za sebou... O profesionalite najviac vypovedajú referencie a testimoniály klientov, ktorí SKUTOČNE existujú.

Takže keď ma na ulici odchytil mladík, ktorý zháňal pacientov pre nového praktického lekára v mieste môjho bydliska, a vopchal mi do ruky papier, kde stálo, že MUDR. Lekárka Doktorková ponúka profesionálne a individuálne jednanie, mala som jasno. K takej by som určite nešla. Radšej som si na webe prešla referencie praktikov z mojej štvrti  a vybrala si podľa toho.

#5 Služby na mieru

Ušijeme vám web na mieru, nachystáme vám web na mieru, pripravíme pre vás firemnú akciu na mieru... Na mieru robíme radi všetko, vždy a všade. Čo je zbytočné, ak máte celkom konfekčný biznis. Takže Míru radšej vezmite na pivo a do textu na web pridajte niečo popisné.  Čiže miesto „pripravíme vám web na mieru“ radšej povedzte napríklad „pripravíme vám web so všetkými modulmi, ktoré pre svoj biznis potrebujete“.

#6 Snúbi eleganciu a funkčnosť

Často sa na mnohých e-shopoch stretávam v produktovom popise so slovami, že daný výrobok snúbi eleganciu a funkčnosť, design a funkčnosť a podobne. Samotné sloveso snúbi, v zmysle spája, zlučuje, znie troška ako klišé. A potom ešte tá nadbytočná informácia, že funguje a ešte dobre vyzerá. To je trochu málo. Napíšte radšej, že vďaka novej technológii X je výrobok úspornejší / lacnejší / výkonnejší o Y. A vďaka novým designovým prvkom Z zapadne do akéhokoľvek interiéru.

#7 Spokojný zákazník a ďalšie krásy

Mottom spoločnosti je spokojný zákazník, spokojný zákazník je u nás na prvom mieste, zakladáme si na osobnom prístupe k zákazníkovi. Zakladáme si na dobrej povesti a ľudskom prístupe... Je potrebné ešte niečo dodávať? Ak na tom spokojnom zákazníkovi trváte, radšej svojich klientov presvedčte, nech vám to napíšu do referencie. To bude znieť lepšie.

Dumky žalky, a co já?

Tak dúfam, že som vám trochu pomohla, ale teraz už si musím zabehnúť do lekárne, pretože mám z tej kopy klišé vyrážku. Snáď tam budú mať okrem profesionálneho a preklientského prístupu aj nejaké lieky.

PS: Na našom webe sme sa dopustili jedného veľkého klišé. Kto ho nájde, dostane odo mňa Rád zlatého Antiklišé.  :-)

ZPĚT Chci copywriting


Kristýna Sládečková

Notice: Undefined index: position_sk in /var/www/impnet.sk/data/www/impnet.sk/class/Blog.class.php on line 731

Notice: Undefined index: position in /var/www/impnet.sk/data/www/impnet.sk/class/Blog.class.php on line 731
email: kristyna.sladeckova@impnet.cz

Co dalšího píšu?



Notice: Undefined variable: i in /var/www/impnet.sk/data/www/impnet.sk/class/Blog.class.php on line 753

Notice: Undefined variable: subpagelist in /var/www/impnet.sk/data/www/impnet.sk/class/Blog.class.php on line 756

Notice: Undefined variable: uvod in /var/www/impnet.sk/data/www/impnet.sk/class/Blog.class.php on line 758

Definujte si svojho Frantu Vomáčku a komunikácia pôjde lepšie

Keď pozerám na televíziu a vo filme zrazu začne pršať, vždy si hovorím ach jo, teraz príde zase hádka alebo dramatická scéna. A ono naozaj. Zaručene mi dokáže pokaziť deň, keď herečky v bijácích pohodlne utekajú pred zbabelcami na ihlách a utečú im. A niečo podobné platí aj v marketingu. Keď poviete, že ponúkate komplexné služby, tak ste sa z tých ihiel práve zrútili.

Notice: Undefined variable: subpagelist in /var/www/impnet.sk/data/www/impnet.sk/class/Blog.class.php on line 794

Sme hrdými držiteľmi týchto certifikátov