Náš blog

POP3 vs. IMAP. Ktorý protokol je lepší?

28.11.2014 | Miroslav Urbánek

Snažíte sa nastaviť poštového klienta (Outlook, Thunderbird,...) a vŕta vám hlavou, čo je to ten protokol prichádzajúcej pošty? V roletke zvyčajne máte dve možnosti - POP3 a IMAP. Dosť možno vám budú fungovať obidve. Otázkou zostáva, či budú fungovať tak, aby to vyhovovalo vašim potrebám. Každý protokol sa totiž k e-mailom chová trochu inak.

Všetky e-maily, ktoré vám prídu, sa ukladajú na serveri. Nastavením protokolu prichádzajúcej pošty vlastne poviete, ako sa s e-mailmi bude zaobchádzať.

Protokol POP3 sa pozrie na server a stiahne všetky e-maily do počítača. Pokiaľ nie je nastavené inak, tak tieto správy následne zo servera zmaže. Tento protokol je vhodné použiť v prípade, keď máte obmedzený priestor pre e-maily a nechcete sa zaoberať pravidelnou údržbou a premazávaním pošty.

E-maily sa budú zo servera mazať, ale vy k nim budete mať stále prístup - na svojom počítači. Ak ku schránke pristupujete z viacerých miest, je možné protokol nastaviť takým spôsobom, aby správy zo servera mazal až po určitej dobe (a vy si ich tak mohli v pokoji stiahnuť na všetkých zariadeniach). Pri používaní protokolu POP3 odporúčame vykonávať pravidelné zálohy e-mailov, pretože váš počítač je jediným miestom, kde svoje e-maily nájdete.

Oproti tomu protokol IMAP funguje ako obraz toho, čo sa práve nachádza na serveri. Do poštového klienta sťahuje len hlavičky správ - predmet správy, odosielateľa e-mailu alebo dátum doručenia. Samotný obsah správy však stiahne zo servera až vo chvíli, keď chceme konkrétny e-mail prečítať. Z toho vyplýva, že v čase čítania e-mailu musíme byť pripojení k internetu.

Tento protokol je vhodné používať u poštových klientov mobilných telefónov, kde môže byť obmedzený dátový prenos. Vhodný je aj v prípadoch, keď k poštovej schránke pristupujeme z viacerých miest - prijaté i odoslané e-maily zostávajú na serveri a my kedykoľvek po pripojení k poštovému klientovi máme perfektný prehľad o stave našej korešpondencie.

Nevýhodou IMAP je len rýchle zaplňovanie servera, takže ak je náš priestor na serveri obmedzený, musíme čas od času korešpondenciu premazať.

Každý protokol má svoje pre a proti a použitie toho pravého závisí len na vašich potrebách. Už viete, ktorý vyhovuje viac vám?

ZPĚT Chci technická řešení


Miroslav Urbánek

Notice: Undefined index: position_sk in /var/www/impnet.sk/data/www/impnet.sk/class/Blog.class.php on line 731

Notice: Undefined index: position in /var/www/impnet.sk/data/www/impnet.sk/class/Blog.class.php on line 731
email: miroslav.urbanek@impnet.cz

Mirek je našim prostredníkom medzi svetom smrteľníkov a svetom programátorov. Rieši s vami všetky technické aspekty webstránok, na telefóne ho zastihnete i vo večerných hodinách alebo i cez víkend.

Co dalšího píšu?



Notice: Undefined variable: i in /var/www/impnet.sk/data/www/impnet.sk/class/Blog.class.php on line 753

Notice: Undefined variable: subpagelist in /var/www/impnet.sk/data/www/impnet.sk/class/Blog.class.php on line 756

Notice: Undefined variable: uvod in /var/www/impnet.sk/data/www/impnet.sk/class/Blog.class.php on line 758

Weby pre mobilné zariadenia - responsive design alebo mobilná verzia?

02.07.2014 | Miroslav Urbánek
Snažíte sa nastaviť poštového klienta (Outlook, Thunderbird,...) a vŕta vám hlavou, čo je to ten protokol prichádzajúcej pošty? V roletke zvyčajne máte dve možnosti - POP3 a IMAP. Dosť možno vám budú fungovať obidve. Otázkou zostáva, či budú fungovať tak, aby to vyhovovalo vašim potrebám. Každý protokol sa totiž k e-mailom chová trochu inak.

Notice: Undefined variable: subpagelist in /var/www/impnet.sk/data/www/impnet.sk/class/Blog.class.php on line 794

Sme hrdými držiteľmi týchto certifikátov