Náš blog

Čo sú štruktúrované dáta (rich snippety) a prečo by ste ich mali používať?

23.02.2018 | Pavel Horelica

Možno ste už počuli alebo čítali niečo o štruktúrovaných dátach, rich snippets, mikroformátoch, mikrodátach, alebo ste možno niekde videli zmienku o Schema.org a JSON-LD. Ale čo tieto výrazy presne znamenajú? Čo sú to tie štruktúrované dáta? Čo robia a čo vedia? A čo majú čo do činenia so SEO? Pre všetkých tých, ktorí v tomto nemajú úplne jasno, je určený práve tento článok. Poďme na to.

Čo sú to štruktúrované dáta?

Uvedomme si, že množstvo webových stránok je generované z dát, ktoré sú rôzne uložené v databázach. Tieto dáta sú vo výsledku naformátované do kódu HTML, aby mohli byť v prehliadači vhodne zobrazené užívateľovi. Pre vyhľadávače ale môže byť náročné dokonale pochopiť a efektívne interpretovať tieto informácie.

A práve štruktúrované dáta umožnia vyhľadávačom lepšie pochopiť informácie na webe.

Štruktúrované dáta sú teda vlastne kus zdrojového kódu, ktorý môžete na svoje webové stránky umiestniť. Ale čo viac, je to kus kódu v určitom formáte, napísaný tak, že mu vyhľadávač rozumie. Presnejšie povedané, vyhľadávač rozumie obsahu, ktorý je v zdrojovom kóde obsiahnutý. Pozná, čo mu chcete povedať, a podľa týchto informácií môže upraviť vzhľad vášho webu vo výsledkoch vyhľadávania. Štruktúrované dáta teda umožňujú vyhľadávačom vaše stránky nielen prejsť, ale aj skutočne pochopiť.

Jeden príklad za všetky

Predstavte si, že máte webové stránky s množstvom receptov. Ak vhodne pridáte štruktúrované dáta priamo na stránku s receptom, vyhľadávače vďaka nim získajú informácie navyše. A tieto informácie sa potom premietnu do vzhľadu vášho webu vo výsledkoch vyhľadávania. U vášho webu bude zobrazený obsah, ktorý ho rozšíri, obohatí a zvýrazní.

„Štruktúrované informácie sú vlastne akési označovanie dát na konkrétnej stránke. To umožňuje vyhľadávačom lepšie porozumieť informáciám aktuálne umiestneným na webovej stránke vašej firmy a následne tieto informácie použiť k zlepšeniu podoby vášho webu vo výsledkoch vyhľadávania.“

Obrázok prezradí viac než tisíc slov

Hádam sa vám to vysvetlenie zdá zložité. Možno máte pravdu, lepšie nám štruktúrované dáta vysvetlí obrázok.

Z obrázku je jasne vidieť, že stránka so štruktúrovanými dátami má vo výsledkoch obsiahnutých pomerne viacej dát.

Aký typ obsahu môžete označiť štruktúrovanými dátami?

Vyhľadávač Google umožňuje štruktúrovanými dátami označiť samozrejme viac typov obsahu než len stránky s receptami. Ďalej môžete zvýrazniť napríklad:

  • Klasické články (v magazíne alebo na vašom blogu)
  • Produkty
  • Miestne firmy
  • Rôzne udalosti
  • Video
  • Kurzy a školenia
  • Ponuky práce
  • Hudbu či podcasty
  • Recenzie
  • A podobne

Takže nech už máte akýkoľvek web, s trochou nadsádzky môžeme povedať, že ktokoľvek z vás si na web môže štruktúrované dáta nasadiť (či už v menšom, alebo väčšom rozsahu).

To chcem! Ako dostanem štruktúrované dáta na web?

Správna otázka! Existuje niekoľko možností. Každý si môže vybrať tú metódu, ktorá mu najviac vyhovuje.

1. Práca v zdrojovom kóde

Potrebujete webového vývojára pre správu štruktúrovaných dát na vašom webe? Áno aj nie. Záleží na vašich znalostiach. Pre niektorých z vás mám zlú správu. Štruktúrované dáta implementované cez zdrojový kód využívajú kód HTML, takže aspoň mierne znalosti kódovania sa na tomto mieste naozaj hodia. A teraz zase dobrá správa, vďaka pomocníkovi pre správu štruktúrovaných dát zvládnu s trochou snahy implementovať tieto informácie na web i laici (áno, vyhraďte si aspoň jeden večer, nebude to hneď + podľa vašej nátury pridajte pohár vína, nejakú antistresovú hračku či pilulku diazepamu). Programátor alebo kodér bude mať vloženie na web hotové za pár minút.

A ako postupovať?

1. Vyberte formát označenia (mikrodáta, JSON-LD, RDFa). Google obecne odporúča použiť mikrodáta. A ako som sa už zmienil, k implementácii potrebujete základnú znalosť HTML či JavaScriptu (záleží na formáte, ktorý si vyberiete).

2. Vyberte obsah, ktorý chcete na stránke označiť (hodnotenie, hudba, recept, udalosti, atd.).

3. Otestujte funkčnosť označenia. Google ponúka užitočný nástroj na otestovanie štruktúrovaných dát, ktorý vám povie, či ste urobili všetko správne. Ak je vaše označenie správne, stránka sa môže zobraziť so štruktúrovanými dátami.

Ako to môže v zdrojovom kóde vyzerať?

To záleží na formáte, ktorý si vyberiete.

Obr. Implementácia štruktúrovaných dát pomocou JSON-LD

Obr. Implementácia štruktúrovaných dát pomocou mikrodát

2. Označenie v Search Console

Tým z vás, ktorých príliš nezaujala implementácia v zdrojovom kóde (ale podľa mojich skúseností je to najlepšia cesta), ide Google naproti. Vo svojom nástroji Search Console máte pomocníka, vďaka ktorému si môžete štruktúrované dáta aj naklikať (označíte ich pomocou myši).

3. Využite nejaký plugin

Ak váš web pracuje na nejakom opensource redakčnom systéme typu Wordpress, Joomla a ďalšie, existuje skutočne veľa pluginov, ktoré môžete použiť pre „aktiváciu“ štruktúrovaných dát na svojom webe. Všetko záleží na type obsahov, podľa toho plugin vyberajte.

Nech už použijete ktorúkoľvek metódu implementácie štruktúrovaných dát na svoj web, vždy si skontrolujte výsledok práce:

Pomocou už spomenutého nástroja na otestovanie štruktúrovaných dát.

Vo svojej Search Console v časti Vzhľad vyhľadávania - > Štruktúrované dáta.

Účinok štruktúrovaných dát na SEO

Či a ako veľmi ovplyvňujú štruktúrované dáta hodnotenie vášho webu vyhľadávačom – táto téma bola predmetom mnohých diskusií a mnohých experimentov. Zatiaľ neexistujú presvedčivé dôkazy o tom, že samotná existencia týchto dát na webe nejako zlepšuje jeho hodnotenie. Existujú však celkom podrobné štúdie o tom, že pokiaľ máte na svojom webe implementované štruktúrované dáta vo väčšej miere (napr. ak máte blog s viacerými článkami), bude mať váš web lepšiu mieru prekliku vo výsledkoch vyhľadávania. Je to logické, váš web sa v SERPe veľmi odlíši od iných webov. Bude výraznejší, bude obsahovať viacej informácií, bude dôveryhodnejší. A tieto skutočnosti sa vo finále premietnu do vyššieho CTR.

Ak chcete dosiahnuť najlepšie výsledky, experimentujte a neustále pridávajte ďalšie informácie do štruktúrovaných dát na svojom webe.

Pár slov na záver

Ak ste sa na začiatku tohto článku obávali termínu „štruktúrované údaje“, dúfam, že teraz ste pokojnejší. Nie je to predsa nič ťažké. Naopak, je to oveľa jednoduchšie, než sa môže na prvý pohľad zdať.

Vravel som to veľakrát v minulosti a poviem to znova: SEO je dlhodobá stratégia. Musíte byť jednoducho v tejto chvíli ochotní ťažko pracovať, aby ste neskôr zožali ovocie svojej práce. A to platí aj pre štruktúrované dáta. Ak teraz zaberiete, aby ste ich na svojom webe správne zaviedli (a máte pre to vhodný web), skutočné výsledky uvidíte až v dlhodobom horizonte. Ale uvidíte ich.

ZPĚT Chci SEO


Pavel Horelica

Notice: Undefined index: position_sk in /var/www/impnet.sk/data/www/impnet.sk/class/Blog.class.php on line 731

Notice: Undefined index: position in /var/www/impnet.sk/data/www/impnet.sk/class/Blog.class.php on line 731
email: pavel.horelica@impnet.cz

Pavol je tu na to, aby vás ľudia na internete našli. Stará sa o optimalizáciu stránok pre vyhľadávače, študuje dáta z analytických nástrojov a na ich základe neustále vymýšľa, ako váš web ešte vylepšiť a posunúť dopredu.

Co dalšího píšu?



Notice: Undefined variable: i in /var/www/impnet.sk/data/www/impnet.sk/class/Blog.class.php on line 753

Notice: Undefined variable: subpagelist in /var/www/impnet.sk/data/www/impnet.sk/class/Blog.class.php on line 756

Notice: Undefined variable: uvod in /var/www/impnet.sk/data/www/impnet.sk/class/Blog.class.php on line 758

Technické SEO – 8 najdôležitejších bodov, na ktoré nezabúdať

11.07.2019 | Pavel Horelica
Možno ste už počuli alebo čítali niečo o štruktúrovaných dátach, rich snippets, mikroformáty, mikroúdaje, alebo ste možno niekde videli zmienku o Schema.org a JSON-LD. Ale čo tieto výrazy presne znamenajú? Čo to sú tie štruktúrované dáta? Čo robia a čo vie? A čo majú čo do činenia sa SEO? Pre všetkých tých, ktorí v tomto nemajú úplne jasno, je určený práve tento článok. Ideme na to.

Notice: Undefined variable: subpagelist in /var/www/impnet.sk/data/www/impnet.sk/class/Blog.class.php on line 794

Notice: Undefined variable: subpagelist in /var/www/impnet.sk/data/www/impnet.sk/class/Blog.class.php on line 756

Notice: Undefined variable: uvod in /var/www/impnet.sk/data/www/impnet.sk/class/Blog.class.php on line 758

Ako na webe urobiť stránkovanie z pohľadu SEO? Kompletný sprievodca

21.12.2018 | Pavel Horelica
Možno ste už počuli alebo čítali niečo o štruktúrovaných dátach, rich snippets, mikroformáty, mikroúdaje, alebo ste možno niekde videli zmienku o Schema.org a JSON-LD. Ale čo tieto výrazy presne znamenajú? Čo to sú tie štruktúrované dáta? Čo robia a čo vie? A čo majú čo do činenia sa SEO? Pre všetkých tých, ktorí v tomto nemajú úplne jasno, je určený práve tento článok. Ideme na to.

Notice: Undefined variable: subpagelist in /var/www/impnet.sk/data/www/impnet.sk/class/Blog.class.php on line 794

Sme hrdými držiteľmi týchto certifikátov